.

Bemiddeling

"Maak dat de kat maar wijs”

Een kleine handleiding ter voorkoming van het kopen van de spreekwoordelijke kat in de zak.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een kitten kunt u uw zoektocht naar een kitten of volwassen dier op verschillende wijzen beginnen. Ongeacht de manier waarop de zoektocht begint zou u één hoofdregel in gedachten moeten houden:

“Koop alleen een kitten of volwassen dier als u er een goed gevoel bij heeft”.

Deze hoofdregels is van groot belang voor uzelf en de verantwoorde fokkers. Met het kopen van kittens bij fokkers die onverantwoord bezig zijn houdt u de onverantwoorde fok namelijk in stand. U redt dan misschien een kitten uit erbarmelijke omstandigheden, maar u zorgt er wel voor dat die fokker weer nieuwe kittens op de wereld zet onder dezelfde omstandigheden!

Waar kunt u uw speurtocht het beste beginnen?
De speurtocht naar uw ideale kitten kunt u op vele verschillende plaatsen beginnen. De artikel is van toepassing ongeacht waar u uw speurtocht begint. Als vereniging adviseren wij u om rustig de tijd te nemen om goed te kunnen zoeken. Een goed startpunt is uiteraard de kittenbemiddeling van Mundikat op deze website, maar er zijn natuurlijk meer goede startpunten. Zo kunt u via zoekmachines op internet allerlei lijsten met catteries en hun contactgegevens vinden. Deze catteries kunt u dan individueel benaderen en informeren naar hun plannen.

Ook een goed startpunt is de website www.kittentekoop.nl Deze website biedt fokkers de gelegenheid hun kittens op een verantwoorde wijze aan te bieden. Alle noodzakelijke gegevens inclusief de vereniging waar de fokker lid is worden vermeld. Naast een actueel kittenaanbod, is op deze site ook uitgebreide informatie terug te vinden over het kopen en verzorgen van een raskat. Als laatste vindt u ook er ook lijsten met fokkers gesorteerd op ras, die lijsten zijn erg handig als er tussen het actuele kittenaanbod net niet dat kitten zit wat u zoekt.

Op bezoek bij de fokker

Het bezoek bij de fokker is een van de belangrijkste onderdelen van het kopen van een kitten. Contact via de telefoon en/of het internet is natuurlijk prachtig maar alleen met een bezoek aan de cattery kan u pas echt een goed beeld vormen over de wijze waarop de kittens opgroeien. Het is erg aan te raden om een cattery te bezoeken voordat u een kitten bespreekt. Zo’n bezoekje aan een cattery kan heel leerzaam zijn ook als er op dat moment geen kittens zijn. U krijgt dan toch een indruk onder welke omstandigheden de kittens opgroeien en nog belangrijker je hebt de kans om de moeder en/of vader van een toekomstig kitten in het echt te zien.

De eerste indruk
Eenmaal bij de fokker zijn er enkele kleine dingen waar u op kan letten. Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk de gezondheidstoestand van de aanwezige katten. Natte neuzen, ingevallen buikjes, onverzorgde vachten en waterige oogjes zijn vaak symptomen van ziekte of verzwakking. Daarnaast is het van belang om te zien hoe de katten de ruimte mogen gebruiken. Hebben ze vrij doorloop of worden ze gescheiden van het huiselijke verkeer in kooien of achterkamertjes. Houd hierbij wel in gedachten dat men een dekkater vaak wel apart huisvest omdat deze nu eenmaal speciale zorg nodig heeft. Dit betekent overigens niet dat een kater weggestopt moet worden, want ook hij verdiend een katwaardige huisvesting. Samen met de huisvesting en de gezondheid dient natuurlijk ook een goede socialisatie genoemd te worden. Het zou toch raar zijn als u bij een fokker thuis zit en geen enkele kat durft bij u in de buurt te komen. Let verder goed op de algemene hygiëne binnen een cattery. Het is immers wel de plek waar uw toekomstige kat opgroeit.

De checklist
Een korte checklist om goed voorbereid te beginnen aan uw zoektocht. Bij Mundikat fokkers mogen kittens pas met 14 weken het nest verlaten.

De kittens dienen:

  • in het bezit te zijn van een entingsboekje waarin een geldige katten- en niesziekte enting is vermeld.
  • in het bezit te zijn van een Mundikat stamboom.
  • vrij te zijn van wormen, vlooien, mijten of andere parasieten
  • zwaarder te zijn dan 1200 gram (dit is dus het minimale gewicht)

Het gaat hier om de basisvereisten die verankerd liggen in de regels die de vereniging heeft opgesteld. Deze regels kunt u terugvinden onder de knop “De Vereniging” en dan bij de statuten en reglementen. Vooral het stamboekreglement en veterinair reglement zijn hierbij van belang.

Tot slot
Ben dus niet bang vragen te stellen aan een fokker over zijn of haar handelswijze. Vragen scheppen duidelijkheid en dat kan vooraf vele problemen voorkomen. Door goede vragen te stellen wapent u zich tegen fokkers met minder nobele motieven. Voor een goed beeld kunt u dan ook het beste bij enkele cattery’s informeren.

Hoe vollediger de informatie is die u hebt hoe makkelijker het zal zijn om een goede keuze te maken. Laat u dus niks wijsmaken maar ga af op uw gevoel en stel goede vragen !!!
Als u twijfelt, of als u meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met de kittenbemiddeling. Zij zullen vertrouwelijk met al uw vragen omgaan en proberen u zo goed mogelijk te helpen.