Hoe fok ik mijn (eerste) nest kittens?
Lid worden van Mundikat
Om een nest te kunnen fokken dient u als fokker ingeschreven te staan als lid van Mundikat op het moment dat u een poes laat dekken. Mundikat is een erkende stamboekvoerende vereniging en aangesloten bij de overkoepelende wereldwijde organisatie FIFe. Als lid van Mundikat bent u dus feitelijk lid van FIFe en volgt u als fokker de reglementen van Mundikat en de FIFe.
Na ontvangst van uw betaling wordt uw lidmaatschap actief. U kunt zich via de website aanmelden als lid en een aanvraag indienen voor een catterynaam.
Lid worden kan via onderstaande link:
Catterynaam registreren
De door u gekozen naam wordt getoetst door de FIFe. De naam mag nog niet bestaan of teveel lijken op een bestaande catterynaam ook mag een catterynaam inclusief de spaties uit maximaal 18 karakters bestaan. Ook daarom vragen wij u 3 opties op te geven. Houd er dus rekening mee dat de eerste optie niet altijd geaccepteerd zal worden als die te veel overeenkomt.
Uw catteryaanvraag wordt bij een nieuwe aanvraag doorgestuurd aan FIFe en na goedkeuring toegevoegd aan onze registers. Voor een catteryaanvraag staat een maximale termijn van 4 weken vanaf de datum van betaling. Dient de cattery sneller geregistreerd te worden, is er een optie een spoedaanvraag in te dienen. Hiervoor worden wel extra kosten berekend.
Een catterynaam aanvragen kan via onderstaande link:
Aanvragen cattery
Heeft u reeds een FIFe catterynaam geregistreerd dan gelden er afwijkende regels. Infomeer hiervoor bij Mundikat. U kunt een mail sturen, naar info@mundikat.nl
Een bezoek aan een show geeft mogelijk nog meer inzicht.
Ook raden wij u aan uw kat eens mee te nemen naar een show. Zo krijgt u meer inzicht in de goede en misschien ook mindere punten van uw kat volgens de voor uw ras geldende rasstandaard. Zo kunt u een meer bewuste keuze maken voor een eventuele partner.
Dekkater zoeken en bezoeken
Als u bericht hebt ontvangen dat uw catterynaam geaccepteerd is, gaat u op zoek naar een geschikte dekkater voor uw poes.
Vaak zal een dekkater eigenaar vragen om een kopie van de stamboom van de poes. Mogelijk kan deze fokker u adviezen geven of juist een bezoek aan de kater afraden op basis van bepaalde aspecten. Het is aan te raden om vooraf de katereigenaar te bezoeken. Zo kunt u kennis maken met de kater en de eigenaar en ook een beter idee krijgen van de huisvesting. Uw geliefde poes moet immers bij de kater verblijven.
Voorafgaand aan de dekking vraagt u aan de dekkatereigenaar een kopie van alle benodigde testen en verklaringen zodat u ook hier goed voorbereid bent voor de aanvraag van de stambomen.
Testen en gezondheid
Voorafgaand aan een mogelijke dekking, laat u uw poes testen op FIV en FeLV. Een negatief resultaat is immers aanbevolen. Verder vraagt u de dierenarts bij dit bezoek een verklaring te tekenen dat de poes en/of kater geen navelbreuk heeft en voor katers dat de beide testikels/ ballen zijn ingedaald. Ook deze verklaringen zijn bij een eerste nest verplicht. Een concept formulier vindt u onder formulieren op de website van Mundikat. Dit alles kan bij uw eigen dierenarts.
Let op: voor bepaalde rassen gelden (eenmalige) rasspecifieke verplichte testen. Momenteel is dit het geval bij de Burmees(GM2/HEXB) en de Korat(GM1/GLB1 en GM2/HEXB) op Gangliosidosis. De Noorse Boskat(GSD IV) op Glycogen Storage Disease type IV. En de Oosterse rassen(CEP290/rdAc-PRA) op Retinal Degeneration II(PRA). Deze testen dienen te worden gedaan voordat er een dekking plaatsvindt en bij voorkeur voor de leeftijd van acht(8) maanden.
Witte katten moeten altijd getest worden op doofheid (BAER-test). Deze test kan alleen door een specialist worden afgenomen. Ook voor aanvullende testen zoals bijvoorbeeld HCM, HD, PL, CIN en PKD moet u naar een specialist. Informeer welke testen voor uw ras mogelijk aan te raden zijn.
Bij rassen waar verschillende bloedgroepen veel voorkomen is het mogelijk aan te raden ook te testen welke bloedgroep uw poes heeft. Een dergelijke test kan via DNA swabs worden afgenomen. Als (fokker)lid van Mundikat krijgt u een aanzienlijke korting bij Langford Labs in Engeland.
Informeer over de ‘lijnen’ van uw poes en de (gekozen) dekkakter!
Let op dat een nest fokken heel leuk is, maar ook dat u behoorlijk wat kosten zult moeten maken.
Importeren van stambomen
Hebben uw katten een stamboom van een andere vereniging, dan dient u een (duidelijke) kopie van de stambomen van uw fokkatten door te sturen naar onze stamboekcommissie. U stuurt dit naar de secretaris per e-mail - stamboek@mundikat.nl – of per post. Dit doet u ruim voordat uw poes ter dekking gaat.
Zij controleert de stambomen en importeert uw katten in ons stamboek. Voor katten met een Mundikat stamboom is dit niet noodzakelijk en volstaat een eigenarenregistratie via MyCats.
Let hierbij op dat een aantal rassen bij de FIFe niet toegestaan zijn, hieronder vallen onder meer de Scottish Fold en rassen met dwerggroei. Ook mogen er geen katten van deze rassen in de afstamming zitten.
Als u in een latere fase digitaal stambomen aan gaat vragen, staan uw katten zo al op uw naam in het stamboek en is een aanvraag veel eenvoudiger.
Dekking van de poes
U bent lid geworden van Mundikat en heeft eventueel een catterynaam aangevraagd. Deze zijn inmiddels geregistreerd in de registers van Mundikat en FIFe en hiervan heeft u een (schriftelijke) bevestiging ontvangen.
U heeft een geschikte kater gevonden voor uw poes. De verplichte testen zijn uitgevoerd en de verklaringen zijn opgemaakt. De stamboom van uw poes is geïmporteerd in het stamboek of overgeschreven op uw naam.
U bent nu helemaal voorbereid en uw poes kan op dekking bij de kater.
Aanvragen van stambomen
Nadat u lid bent geworden van Mundikat en alle bovenstaande testen en documenten in orde zijn en de stambomen van uw katten geïmporteerd zijn in het stamboek van Mundikat, dan kunt u stambomen aanvragen als lid van Mundikat. U bent verplicht om voor alle kittens die bij u geboren worden stambomen aan te vragen bij Mundikat. Dit dient te gebeuren voor een leeftijd van 10 weken en het is verplicht een chipnummer in of op de stamboom te vermelden
Voor twee(2) nesten mag dit zonder dat u een catterynaam geregistreerd heeft. Op de stamboom van uw kittens komt dan voor de gekozen naam een jaarletter te staan. Hierna moet u over een eigen catterynaam beschikken.
Als lid van Mundikat vraagt u online uw stambomen aan. Ook kan dit nog schriftelijk via de post. Uw stambomen vraagt u digitaal aan via ons ledenportaal: MyCats (mycats.mundikat.nl)
De kittens mogen volgens de reglementen verhuizen op een leeftijd van 14 weken.
Als alles in orde is en alle documenten aanwezig zijn, dan ontvangt u in de regel binnen 3 weken na betaling uw stambomen per post thuis.